Κυριακή, 27 Μαΐου 2012

Το βραχιόλι, Δαυλός τ.94, Οκτώβριος 1989

   
    Η είδηση δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες και θυμίζει το "1984" του Όργουελ.Αμερικάνικο δικαστήριο ενέκρινε την αποφυλάκιση, με εγγύηση δέκα εκατομμυρίων δολλαρίων του Α. Κασόγκι. Ως εδώ τίποτα το παράδοξο ή παράλογο.Ο γνωστός για τις ανά την υφήλιο ύποπτες δραστηριότητες του "μεγαλοεπιχειρηματίας" (εκλεκτός επισκέπτης και της δικής μας λα'ι'κίστικης ... νομεκλατούρας) είχε συλληφθεί και προφυλακισθεί στίς Η.Π.Α, η δε αποφυλάκιση του μέχρι την δίκη του ήταν θέμα αποφάσεως τών δικαστών του.Η απόφαση όμως αυτή δεν περιορίσθηκε μόνο στο ποσόν της εγγυήσεως και τής υποχρεώσεως του να παρουσιάζεται σε κατκά χρονικά διαστήματα στίς Αστυνομικές Αρχές.Του  επέβαλε και "να φορά στόν καρπό ή στόν αστράγαλο βραχιόλι με ηλεκτρονικό σύστημα , που θα δίνει το στίγμα του στίς Αστυνομικές Αρχές".


    Εδώ είναι το σημείο τής ειδήσεως ,που θα έπρεπε να ενησυχήσει και που δημιουργεί σειρά ερωτηματικών ,το οποίο όμως πέρασε στα ψιλά τών εφημερίδων χωρίς σχόλια.Ηλεκτρονική παρακολούθηση με πομπό πάνω στο ανθρώπινο σώμα!Κι αυτό στήν χώρα, που η ελευθερία του ατόμου και τα δικαιώματα του ανθρώπου δεν αποτελούν απλές αναφορές καταστατικού Χάρτη, αλλά εφαρμόζονται μέχρις υπερβολής και είναι βασικές αρχές της κοινωνίας της...Βέβαια το βραχιόλι τοποθετήθηκε με την συγκατάθεση του υποδίκου, για να αποφύγει την προφυλάκιση.
    Σήμερα βραχιόλι, πομπός σημάτων εντοπισμού, σε χώρα ελεύθερη.Μήπως αύριο πομπός υποδόριος, μεγέθους φακής, που θα καταγράφει συνομιλίες ή ακόμα και σκέψεις στούς υπηκόους κάποιου Μεγάλου Αδελφού για την ασφάλεια του ολοκληρωτικού του καθεστώτος και μάλιστα τοποθετούμενος βάσει νόμου, όταν όλοι οι "υπήκοοι" φθάνουν σε ορισμένη ηλικία: ¨Αθάνατε Όργουελ!
                                                                                          "Το βραχιόλι", Δαυλός τ.94, Οκτώβριος 1989.
                                                                                          
                                                                                             Όλα τα άρθρα του ιδίου στόν Δαυλό,
                                                                                             περιέχονται στο βιβλίο, "Ελληνογνωσία".